14-ти Международен Фестивал за театър и съвременен танц „Черната Кутия “ 2020

Поради извънредната ситуация фестивал "Черната Кутия" ще се проведе на ротационен принцип до края на годината. Ще бъдат представени спектакли от България, Гърция, Испания, Италия, Румъния, САЩ, Унгария и Холандия. Партньори на 14-то фестивално издание са Община Пловдив, Италианският културен институт, КЦМ 2000 АД, Драматичен театър – Пловдив, Държавен Куклен Театър – Пловдив, Театър А'парт.

 

 

 

ПРОГРАМА 2020

 

 

Официално откриване

 

 


8 Юни/ понеделник/, 19 ч.

Драматичен театър Пловдив

Камерна сцена

„Три - спектакъл за търсенето"

България

Продукция на ДТ Пловдив

„Три... е спектакъл за търсенето"

Три... е единство между театър и танц.

Три... е пътят на човека към себепознанието.

Три...е метаморфоза.

Три... е мистичното дете.

 

"Три е спектакъл за търсенето" - на истинския път на човека, водещ към себепознание. Път, който минава през вътрешния и външен свят, аналогично изразени и чрез  съзнателните и несъзнавани измерение на човешкото съзнание. Процесът на себепознание минава както през предизвикателствата на вътрешните душевни конфликти, така и през изпитанията на общуването с другия. Съзнателността и мъдростта се оказват най – верните пътеводители  в голямото предизвикателство водещо човека  към единна цялост и просветление.

 

Хореография и режисура: Мариана Йотова

Участват: Мариана Йотова, Николай Дограмаджиев, Димитър Банчев.

Музика: Стамен Янев, Ника Любецкая, Мариана Йотова

Сценография: Костадин Ненов

Костюми: Надежда Сизова, Наталия Живкова

Мултимедия: Георги Николов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Италия на фокус:

Ocram Dance Movement

Специална презентация на два пърформанса „Amunini“ и „Africa“ на Ocram dance movement – Италия

4 юли/събота/, 19 ч.

Драматичен Театър Пловдив – Камерна зала

Компания Ocram dance movement е основана през 2013 година от хореографа Marco Laudani. Тя създава свят от идеи, където чрез използването на танца показва различни реалности и измерения.

От 2016 година репертоарът на компанията е представян в театри и фестивали в Италия (MarteLive, Miniatures, Vuoti d'aria, Coreografica...mente, Axis International ),

Германия (Festival The Wall Series), САЩ (Festival IDACO), Аржентина (Festival Sumar), Унгария (Festival SzólóDuó), Испания (Certamen Coreografico distrito de Tetuan, Maldà en Dansa), Португалия (Quinzena de Dança de Almada), Словения (Ljubljana Dance Meeting), Турция (Istanbul Fringe Festival), Гърция (Pocket Dance Festival).

 

„Amunini“ разглежда какво е да предадеш идея, да се отделиш от част, която ти е принадлежала и да създадеш ново пространство, непознато и неидентифицирано.

 

 

 

AFRICA

„AFRICA“ представя един последен шанс за повторен разцвет на нашата агонизираща планета и ни напомня, че животът на Вселената е вечен цикъл, който трябва да бъде спазван.

ocram dance movement

Концепция и Хореография: Claudio Scalia

Артистичен Директор: Marco Laudani

Участват: Rachele Pascale, Andrea Bruno, Claudio Scalia

Музика: Jaap Blonk, Armand Amar, Nikolaj Bjerre

 

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Италиански Културен Институт в България.

 

 

 

 

 

 

 

 

Shoot To Still

aNorange Collective - Холандия

9 юли/четвъртък/, 19 ч.

Държавен Куклен Театър

aNorange Collective е арт колаборация между двама танцьори / хореографи – Iris Boer (Холандия) и Sebastian Pickering (Дания). Настоящият хореографски подход на aNorange Collective е вдъхновен от света на фотографията и се основава на използването на неподвижните изображения в сценичното изпълнение и създаването на движение. Двамата изпълнители, които еднакво споделят отговорността да създават и хореографират, намират обща позиция относно крайно конфликтната емоционална връзка с концепцията какво е „танцуване" – борбата да искат да се движат и да правят физически впечатляващи танцови пърформанси, като същевременно поддържат силна концептуална и интелектуална база.

Снимка на жена и мъж на масата за вечеря. Момент запечатан във времето, където всичко друго освен самия кадър е оставено на въображението. Чрез игра на време, скорост, повторение и промяна на детайли, aNorange collective оживяват серия от фотографии, създаващи жив, абсурден фотоалбум, целящ да предизвика личното въображение и асоциации на публиката. "Shoot to Still" е резултат от проучванията на хореографите на aNorange Collective's относно неподвижните изображения - фотографии в движението и хореографията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Италия на фокус:

Специална презентация на два пърформанса “The Blue Hour” и "Bach In Motion"

на Arke’ Contemporary Dance Company – Италия

13 юли/понеделник /, 19 ч.

Драматичен Театър Пловдив – Камерна зала

Arke’ Contemporary Dance Company е създадена през 2018 от хореографа Giorgio Azzone с участието на млади италиански професионални танцьори. Целта на компанията е да създаде висококачествени съвременни танцови изпълнения, които могат да бъдат оценени от широк кръг от публика.

След като създава множество продукции за други компании, Giorgio Azzone получава покана за създаване на нов спектакъл с подкрепата на Italian Art Council - “THE BLUE HOUR”. Той е представян на различни фестивали и театри в Италия - “In Mare Festival” (Камоли), “Più Che Danza Festival” (Милано), “SUQ Festival” (Геноа), “Dance Fabrica” (Прато).

 

“THE BLUE HOUR” е онзи момент от деня, когато нощта се среща с утрото. Това е

момент, когато природата си почива след дълъг ден и се готви да започне нов. Това е моментът, в който всичко спира за няколко секунди, за да приключи фаза от нашия живот и да започне нова.

 

Хореография - Giorgio Azzone

Участват - Kevin Regonesi & Viola Vicini

Музика - Olafur Arnalds, Johan Johannson, Mari Samuelsen

 

 

"Bach In Motion"  отдава почит на големия композитор и демонстрира това как музика на Й.С. Бах съдържа множество структури, които могат да бъдат свързани с езика на тялото и танца.

 

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Италиански Културен Институт в България.

 

 

 

 

 

 

 

 

Специална презентация на два пърформанса “Nature ” и " Root-Less" 

на Ioannis Karounis – Гърция

13 юли/понеделник /, 19:45 ч.

Драматичен Театър Пловдив – Камерна зала

Ioannis Karounis е изпълнител, хореограф и художествен ръководител на ATHENS VIDEO DANCE PROJECT. Учи танц в Jacob’s Pillow Dance School (САЩ), National School of Dance (Гърция) Kontaxaki Professional Dance School (Гърция) както и пърформанс в University of Athens. Сътрудничил си е с много артисти като Marina Abramovic, David Zabrano, Ted Stoffer, Rafika Chawishe, Michael Kliën, Ermira Goro, Georgia Sagri, Athanasia Kanellopoulou, Hermes Malkotsis, Apostolia Papadamaki и др. Той е един от основателите на BelleVille non-profit organisation, Athens Video Dance Project, Society of Dance, Dancetheater.gr и Saltator Physical Dance Group.

 

Root-Less

Редуване на позициите на тялото от тъмнина към светлина. Търсене на необходимата връзка, която кара човек да балансира и по този начин да разбере настоящето. Форми, емоции и фрагменти.

 

Nature

илюстрира склонността на съвременните хора към свръхконсумация. Тази ярост на обществото да консумира води до окончателната промяна на човешката природа физически и психически. Потребителят се впуска в неизчерпаем начин на живот за сметка на планетата, която е негов дом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FEAST

Compagnie Pal Frenak /Унгария / & Studio M /Румъния/

Дата и място на събитието: ще бъде налична скоро

 

 

 

 

 

 

 

 

Sud

BREATHING ART COMPANY

 

 

 

 

 

 

 

 

The Host

Brian Scalini

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата и място на събитието: ще бъде налична скоро

 

 

Cracks in the water

Girasol Flamenco – Испания

Дата и място на събитието: ще бъде налична скоро

 

 

 

 

 

 

 

 

aMoratorium

J’Sun Howard – USA

Дата и място на събитието: ще бъде налична скоро

 

 

 

 

 

 

 

 

Представяне на Унгарски културен институт и Къща музей Ласло Наги – Смолян

Дата и място на събитието: ще бъде налична скоро