Девети фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ – 2015

Деветият международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия" се проведе от 31 май до 6 юни 2015 г. в Пловдив. Шестнадесет международни спектакъла бяха представени в рамките на 7 дни. Програмата включваше театър, пърформанс, съвременен танц, концерти и творчески ателиета.

Партньори на 9-то фестивално издание са Министерството на културата и Община Пловдив, Посолството на Израел, Посолството на САЩ, Посолството на Белгия, Посолството на Австрия, Италиански културен институт, Полски институт, Унгарски културен институт, Градски дом на културата „Борис Христов", Драматичен театър — Пловдив и Културен център „Тракарт".

 

ПРОГРАМА 2015


31 май(неделя), 17:00 ч.

“Земя” - танцово соло & "Tales in Black and White"– видео инсталация

Андреа Хакл – Австрия

Културен център „Тракарт“

Земята е отдаване на енергиен поток . Земята е празник на живота . Земята е молитва.

Андрея Хакл работи като хореограф, танцьор и видео артист. Тя е работила с различни танцови компании в Европа, сред които : Emanuel Gat Dance,United-C , Suzy Blok & Fabian Chyle.

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Австрийското посолство в България.

 

 


31 май(неделя), 17:30 ч.

“OOups”

Jordi L. Vidal Company –Белгия

акробатично шоу, включващо бийт бокс и жонглиране

ул. „Княз Ал. Батенберг" / до фонтаните пред Общината/

Двама търговци са в неизвестност след присвояването на финансови средства. Лудешки диво шоу с необуздан ритъм, което говори за пари по хумористичен , музикален и визуален начин. Актуалността на темата му го прави универсално и забавно за всички възрасти.

Участват: Гаспар Хербло и Антъни Лефевр

Концепция, режисура, хореография и звуково оформление: Джорди Л. Видал

Костюми: Франс Ламборе

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Белгийското посолство в България.

 

 

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

31 май(неделя), 19:00

“Как едва успях да не размажа съпругa си”

Les Gens Du Quai Company — Франция, театър

Градски дом на културата „Борис Христов“

Спектакълът е инспириран от “ЧУЖДАТА ЖЕНА И МЪЖЪТ ПОД КРЕВАТА”(Водевил в две действия по едноименния разказ на Ф. М. Достоевски ).

Водейки се шеговито по правилата на водевила, с карикатурен щрих блестящите актьори изиграват недостатъците и страстите ни, като отдават почит на вечната любов. Те ту се противопоставят, ту се влюбват, докато се превърнат в бурлеска, която разкрива чудовищната страна у всеки. Реалността се огъва,фантастичното набира сили.

Калейдоскоп на човешките чувства, този спектакъл е фотография на ежедневието, като че ли прелистваш семеен албум на непознати хора – странно огледало на съдбата.

Ан Лопес създава танцовата компания „Les gens du quai“ през 1998 г. заедно със Софи Жерар и Франсоа Лопес. Тя е хореограф на над 12 спектакъла за компанията. През 2004 Лопес получава наградата SACD New Choreographic Talent (dance/web/Europe project) за спектакъла „Неизменно напред“.

Хореограф: Ан Лопез

Музикално оформление: Франсоа Лопез

Участват: Силвия Ди Ренцо, Елоиз Дешемен, Алесандро Сабатини, Ан Лопез, Франсоа Лопез

 

 

1 юни (понеделник), 19:00

World Wide Violin

концерт на Фредерик Тари и Франсоа Лопез – Франция

Културен център „Тракарт“

Един концерт с много импровизации, world wide music и съвременни композиции.

Изпълнител с над тридесетгодишна кариера, Фредерик Тари изнася концерти из целия свят, преподава и пише музика за театрални и танцови представления.

През 2008 Тари създава компания Des_Cordes_à _mon_ _Art, на която е артистичен директор.

Фредерик Тари провежда професионално обучение към Операта в Монпелие, Консерваторията в Нарбон, Университетът в Монпелие и др.

 

 

2 юни( вторник), 19:00

ВЕЧЕР НА СЪВРЕМЕННИЯ ТАНЦ

Камерна зала — Драматичен театър — Пловдив

IVONICE, UNTITLED & Superfluous (excerpts)

iMEE Dance Company – САЩ

Хореография: Спенсър Гавин Херинг и Андрея Даун Шели

Американската танцова компания iMEE е създадена през 2009 г. от национално признатите танцьори и хореографи Спенсър Гавин Херинг и Андрея Даун Шели. iMEE е посветена на представянето на иновативни, оригинални съвременни танцови спектакли, създадени както от изгряващи, така и от утвърдени хореографи, и с участието на популярни гост изпълнители от цял ​​свят.

Работата на танцова компания iMEE включва набор от визуални и сценични артисти в оригинални произведения чрез мултидисциплинарни колаборации с танцови организации в районите на Тексас, Южна Флорида, Южна Калифорния, Роуд Айлънд, Масачузетс и Италия.

Непрекъснато развиваща се организация, която представлява танца като форма, насочена към пораждане на емоционални и мисловни процеси, хармонични с ума, сърцето и душата.

"Чрез иновативната взаймодействие на артистичните дисциплини, iMEE ни напомнят, че цигулките могат да танцуват, скулптури могат да дишат и танцьори да говорят." - Ерин Смит, CASA Magazine, Santa

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Посолство на САЩ в България.

 

„MORGAN and FREEMAN”

соло на Ференц Фехер – Унгария

Носител на главната награда от 16 ти Contemporary Dance Festival – Veszprém, Унгария

Илюзорна история, представена чрез едночасова гротеска, която е толкова палава, игрива, остроумна и с чувство за хумор, колкото тъмна, болезнена и жестока. По-специално: тя е смела. Танц, смесен с куклено шоу, напомнящ за състоянието на момента, когато детето мечтае за един въображаем приятел. Това приятелче е не само утешител и другар, но и демонично алтер его. Това е тъмната страна в детското, която контролира, манипулира и командва.

Световно признатият танцьор и хореограф Ференц Фехер е един от най-добрите изпълнители на съвременната унгарска танцова сцена. Представлението е поразително и шокиращо. Не само заради неговия неуморен, честен и много директен подход, отказващ всички рутинни, но и благодарение на затворените, изолирани, самотни космоси, в който той потапя зрителя.

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Унгарски Културен Институт в България.

 

 

2 юни( вторник), 21:00

“Птиците не спят никога”

PTAH Theatre – Унгария, театър

Камерна зала — Драматичен театър — Пловдив

Има много граници в човешките взаимоотношения , особено когато става дума за раздяла по време на война, когато остава само надеждата : очакване и очакване и борба срещу врага от нашите собствени кошмари. Паралелните действия на мъж и жена в отделни светове. Единственото нещо, което ги държи живи, е силата на любовта , птицата , която донася посланието в последния момент.

Спектакалът е вдъхновен от личните и социалните интереси и дилеми на изпълнителите, свързани с конфликта в Украйна .

Участват: Агнес Домонкос и Микола Бондарчук

 

 

3 юни(сряда), 19:00ч.

“WHY I KILLED MY MOTHER”

моноспектакъл на Дор Цвайгенбом – Израел, театър

Камерна зала — Драматичен театър — Пловдив

Дор Цвайгенбом е утвърден израелски актьор, режисьор и писател, известен с работата си в театъра, телевизията и киното. Спектакълът “Why I killed my mother “е носител на голямата награда от фестивала на моноспектаклите Teatroneto – Израел през 2014 година.

В смесица от пантомима, музикален и физически театър, Дор Цвайгенбом разкрива смешната и същевременно трагична връзка със своята майка. През тежкото си детство Дор окрива своето убежище на сцената. Лас Вегас, Израел, Сиатъл и Германия намират своето място в тази цветна, на моменти луда и трогателна история, където дори и в най-тъжните моменти хуморът остава основна движеща сила.

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на посолство на Израел в България.

 

 

4 юни(четвъртък), 19:00

ВЕЧЕРИ НА СЪВРЕМЕННИЯ ТАНЦ

Камерна зала — Драматичен театър — Пловдив

IVONICE, UNTITLED & Superfluous (excerpts)- iMEE Dance Company – САЩ

Photo by David Lee Black

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Посолство на САЩ в България.

 

 

 

 

“The perfect world” - соло на Бартек Возцянски – Полша

Солото представя монолог на един млад мъж, който се бори с връхлитащите го детски спомени за неговия баща алкохолик. Динамиката на емоциите, изразени чрез танца, е огромна и непрекъсната.

Солото е носител на първа награда от International Solo Dance Contest – Гданск, Полша.

Бартек Возцянски е завършил Rambert School of Ballet and Contemporary Dance – Лондон и е  представял хореографиите си в Полша, Япония и Великобритания, Сащ, Канада и Беларус. Работил е с Alternatywny Teatr Tanca ‚ LUZ’ и Warsaw Ballet.

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Полски Институт в България.

 

“Slipstream” - Михаела Гривева – България/Ирландия

Slipstream е региoн зад движещ се обект, чиято диря се движи със скорост близка до тази на обекта. Вдъхновена от явлението slipstream хореографът Михаела Гривева прилага този принцип в човешките взаимоотношения. Поставени в един свят на нови измерения и чувствителност участниците биват стимулирани от различни импулси, които създават постоянно променящa се йерархия в групата.

С оригинална музика, композирана и изпълнена на живо заедно с необикновени танцьори, “Slipsteam” обещава вълнуващо и завладяващо преживяване.

Михаела Гривева получава магистърска степен по съвременен танц от Ирландската световна академия за музика и танц. Впоследствие нейното развитие е повлияно от интензивни обучения с артисти като Охад Нахарин, Мартин Килвади, Керен Росенберг и Давид Зaмбрано. Работата на Михаела се базира на динамично физическо и интелектуално проучване, вдъхновено от танцьорите и артистите, с които работи. Михаела е участвaла в проекти с артисти като Найджъл Ролф, Кристиян Юбл, Ерик Купърс, Сидней Фрийдман, Джон О'Браян и други.

Хореограф: Михаела Гривева

Участват:
Вера Молова
Елена Ангелова
Кристина Веселинова
Стефани Ханджийска

Музика:
Андрей Велков
Стойл Иванов

Представлението е осъществeно с подкрепата на резидентска програма Derida Dance Centre.

 

 

4 юни(четвъртък), 21:00

Програма: На фокус Пловдив

Камерна зала — Драматичен театър — Пловдив

“Така Близо” - Танцово студио Дуенде

НЯМА ШУМ В ГРАДА. НЯМА ПОКОЙ В ХИМАЛАИТЕ. И ДВЕТЕ СА ВЪТРЕ В ТЕБ" СВАМИ САТЯНАНДА САРАСВАТИ

Танцово студио „ Дуенде” е създадено от Елена Здравкова и Ивайло Иванов през 2011г. с цел популяризиране и развитие на съвременния танц. Участва активно в културния живот на Пловдив със собствени и съвместни танцови проекти, организира поредица от уъркшопи в областта на съвременния танц, импровизацията и танц-театъра.

МУЗИКА: ДОБРИНКА ТАБАКОВА.

 

“Апатия” - Деница Гергиникова/ Студио Пантарей

„Апатия” е танцов спектакъл, който разглежда темата за апатията в съвременното общество.

Деница Гергиникова e завършила пантомима в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” и съвременни танцови техники в АМТИИ- Пловдив.

Представяла е работата си на различни фестивали в Пловдив и България.

 

 

 

“Самота” - Боряна Тенгулова

Танцовата миниатюра представя самотата и трудностите в общуването на съвременната двойка, ограниченията и самоограниченията, които си поставаме, както и невъзможността да намерим път към сърцето на другия.

Боряна Тенгулова завършва Съвременни танцови техники в АМТИИ- Пловдив и "Самота" е нейния дебют като хореограф.

От 2011 г. до 2014 г. Боряна Тенгулова участва като танцьор в спектакли на Дерида Денс Компани, Танцово студио Дуенде и Танцова формация Пантарей.

Участват: Силвина Владова и Драгомир Йорданов

 

 

 

 

5 юни(петък), 19:30

Програма: На фокус Пловдив

“Ескориал” -Театър „Хенд“- България

Зала Театър „Хенд“

Един експеримент с текста на белгийския автор Мишел дьо Гелдерод, наричан белгийският Шекспир. Истинско предизвикателство е да се постави целият текст, да се запази изяществото на словото и да се проведе действие, преминаващо логически между актьорския план и куклите.

Награда за сценография и кукли на фестивала „Двама са малко, трима са много“ Пловдив, 2014

Награда на холандското жури за най-добър спектакъл на фестивала „Двама са малко, трима са много“ 2014, Пловдив

Режисьор: Веселин Бойдев

композитор: Петър Цанков

сценография и кукли: Ива Гикова и Ивайло Николов

участват: 
гост изпълнител: Димитър Николов
Добрин Добрев - Додо
Мария Димитрова
Ивайло Иванов

С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

5 юни(петък), 19:00

“Naveneva”

Naturalis Labor Company – Италия

танцов театър

Камерна зала — Драматичен театър — Пловдив

В тъмното мазе на трима алхимици, събрани около една карта, съдбата решава, че новият свят ще бъде на морето: светът на Naveneva.

Ето как трима моряци започват мистериозно приключение из моретата.

Кой маршрут е избрал Капитана?

Naveneva очарова и включва зрителя в приключенско въображаемо пътешествие през моретата.

Участват: Силвия Бертончели, Киара Гуглилми и Паоло Отобони

Режисура: Силвия Бертончели

Сценичен дизайн: Антонио Панзуто

Костюми: Лучия Лапола

Музика: Паоло Отобони

Продукция на Naturalis Labor Production в партн во с MIBAC/ Regione Veneto/ Arco Danza/ Provincia di Vicenza/ Comune di Vicenza

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Италиански Културен Институт в България.

 

 

ОФИЦИАЛНО ЗАКРИВАНЕ

6 юни(събота), 19:00

“Другата страна” от Деян Дуковски

Lydia Lithos Dance Theatre – Гърция

театър

Камерна зала — Драматичен театър — Пловдив

Всред руините на една страна, която вече няма име, четирима души, избягали от смъртта, са се забързали да настигнат живота, който им намига на всеки ъгъл и отново ги заобикаля. Войната е оставила своите следи върху тях. Полицейски сирени им напомнят, че тяхната някога красива страна се е превърнала в полицейска държава, където всеки е въоръжен и всеки е готов да убие, преди да го убият. Но сред такова нещастие, когато дори и времето кърви силно, една малко по-тъмна приказка разгръща своята бъркотия, за да докаже, че човешкото пътуване в търсене на светлината никога не може да спре. Пиеса за човешките мечти и страстната борбата на хората да се обичат и да бъдат обичани, въпреки че са в капана на една разрушена страна. В бъдещето може да се окаже, че следващата повратна точка за човечеството е когато Ерос се пребори със Смъртта. Когато силата на любовта реконструира руини в мечти и превръща мъртвите в новородени, готови да се преродят отново.

Деян Дуковски е известен с пиесите „Буре барут” (1994), „Балканът не е мъртъв” (1992), „ММЕ кой пръв започна” (1996), „Празен град” (2007) и др.

Пиесите му са преведени на сръбски, гръцки, български, хърватски, френски, японски, полски, руски, италиански, турски, романски, унгарски език.

Дуковски е носител на награда за най-добър съвременен драматичен текст на Македонския театрален фестивал „Войдан Чернодрински“ - Прилеп, за пиесите „Балканът не е мъртъв“, „Буре барут“ и „Другата страна”; Гранд-при на Интернационалния театрален фестивал БИТЕФ за „ММЕ кой пръв започна“ както и наградата „Коле Чашуле” за „Загубени германци” , връчена от Македонския народен театър в Скопие.

Автор: Деян Дуковски

Режисура и хореография: Фения Апостолу

Участват:
Димостенис Елефтериадис
Вирджиния Тампаропулу
Панайтис Братакос
Мария Апостолакеа
Костис Тсиамагкас
Андриани Теодоропулу
Музика: Манос Антониадис
Сценография: Тониа Авделопулу
Костюми: Зои Моливда – Фамели
Светлинно оформление: Тасос Склавунос
Видео: Крис Турлакис
Продукция на Lydia Lithos Dancetheatre & Vault Plus Theatre