V-ти международен театрален фестивал „Черната кутия”

Петият международен театрален фестивал "Черната кутия" се проведе в Пловдив от 25 до 30 май и със специалното участие на театър „А.Н.Островски, Москва на 18 юни.

Осем на брой театрални постановки, мултимедийни експозиции, семинари и уъркшопове посрещнаха своите почитатели на три сцени - Камерна зала на Държавен Театър Пловдив, Културен център "Тракарт" (Археологически подлез) и Пловдивски Университет ”Паисий Хилендарски”.

За първи път фестивалът представи два съвместни проекта:

 

ПРОГРАМА 2011

Програма “Независимото Театрално Лице на Израел“

Ish Theater, Израел

„ХАОТИЧНИЯТ ОДИСЕЙ”

25 май - КАМЕРНА СЦЕНА ДТ Пловдив - 19.00 ч.

“Odysseus Chaoticus” е фантастичен спектакъл – кабаре базиран върху темата за митичния цар Одисей и преплетен с историята на ексцентрично италианско семейство, където романтичен и мечтателен съпруг избягва скучното ежедневие в едно въображаемо пътешествие до Итака.

През 2010 Odysseus Chaoticus е представен с изключителен успех в Канада, Колумбия, Индия, Панама, Турция, Словения, Хърватия, Сърбия, Словакия, Бразилия, Еквадор и Русия.

Режисьор: Маша Немировски (носител на Наградата за театър – “Йерусалим” - 2002)

Участват: Ноам Рубинщайн, Фьодор Макаров, Йолана Цимерман

Музика: Ноам Рубинщайн

Костюми: Светлана Лившитц

Продукция: Алина Фелдман

“ това е спектакъл – визуално неустоим, новаторски, удивителен, интимен, уязвим, буен, неприличен, изразителен и излючително изпълнен”

Plank Magazine, Canada

“... с абсолютната си виталност и талант, няма нищо което да надмине Израелската продукция “Odysseus Chaoticus”. Включващ невероятно трио от великолепни актори, пиесата разчита на минималистичен декор и на невероятната сила на театъра на движението…”

Asian Agе, India

 

Открит урок по съвременен танц с хореографа Ерол Алекснадър (Германия) с изключителното съдействие на Театър - Лаборатория „Алма Алтер”

25 май - Културен център „Тракарт” - Археологически подлез - 14.00 ч.

Известният  танцьор и хореограф работи в различни театри и свободни групи в Берлин, Магдебург, Виена и Люксенбург. Бил е хореограф в държавното балетно училище в Берлин и Европейската театрална компания – „Caen” – Франция и водещ на отворени класове в гр. Мексико(Мексико), Севилия, Мадрид и Кадис (Испания), Порто(Португалия), Андверпен ( Белгия), Бордо( Франция) и др.

 

 

 

Театрална работилница „Сфумато”

моноспектакъл на Мимоза Базова

„РОДИЛНО ПЕТНО”

26 май - Баня Старинна - 19.00 ч.

Едно поверие гласи, че ако пощеливата бъдеща майка /а всички бременни са пощеливи/ опита да крадне някакъв плод, който неустоимо й се пощява да хапне и бъде изненадана от някого, при опита й да скрие откраднатия плод – зад гърба си, в пазвата или под полата – то сянката /образа на плода се отпечатват като негатив върху съответното място по тялото/ кожата на бъдещото дете.

В пиесата си Николай Коляда допуска, че този съдбовен отпечатък не е така невинен и създава не само козметични проблеми. Този белег орисва цялото живеене, облъхва живота на тази Юлия – Джулия – Жулка с дъха на руското, с лъха на Русия и целият й свят просмукан с миризмата на пържено, на изгоряла сланина, на смрад и смърт е наследен, архетипен – подобен на онзи мистичен образ на чеховия Треплев – Вселенската душа, която въпреки апокалиптичната пустота продължава да идва в света, да е, отново и отново ... Животът – въпреки смъртта, въпреки небитието.

Иван Добчев

Режисьор: Иван Добчев

Автор: Николай Коляда

Сценография: Венелин Шурелов

Превод: Добринка Стефанова

 

Програма “Независимото Театрално Лице на Израел“

Моноспектакъл на Инбал Лори Израел

„ЖЕНАТА КОЯТО МОЖЕХ ДА БЪДА”

27 май - КАМЕРНА СЦЕНА ДТ Пловдив - 19.00 ч.

Почти на 30, геройнята на Инбал Лори се осъзнава като “неудачница”. Тя обвинява за съдбата си всички жени в рода й, и решава да се изправи срещу тях в импровизиран словесен двубой в оставащите 24 часа преди да навърши 30. По време на нейното пътеществие тя се среща с Иракската си баба, която недоумява защо е още неомъжена и без деца, със своята майка – анархиска, сестра - феминиска и леля – мизантроп… “Жената, която можех да бъда” е сладко-горчива, емоционална и изключително забавна траги-комедия.

През 2008 Инбал Лори печели наградата за най-добър изпълнител за спектакъла си “Жената, която можех да бъда” на Израелския Фриндж Фестивал.

Продуцент и режисьор – Шмулик Леви

“Лори успява да реши анти-театралния проблем на моноспектаклите като се превъплатява във всички герои около нея с впечатляващи комедийни и драматични умения.”

Time Out, Tel-Aviv

 

 

 

Програма: Отворена сцена

Театрална трупа “Диафано”, Испания

„СЪРЦЕТО ПРИЧИНЯВА БЪРКОТИИ”

28 май - Театрална сцена на ПУ ”Паисий Хилендарски” - 17.00 ч.

по фрагменти от текстовете: “Праг” от Франциско Зарсозо, “013 Разнородности: Затворнически доклад” от Рафаел Гонзалес и Пако Сегуню, “Пръсти” от Борша Ортиз де Гондра, и “Калинка удавена в коша” от Хуан Гарсия Ларондо. Четиримата испански автори са носители на награда Marqués de Bradomín за млада съвременна испанска литература.

Техните истории са обединени от идеята за все по-трудната комуникация в съвременното общество преставена чрез обилна доза хумор.

Режисьор: Хуан Луис Мира

Участват: Лола Манзанарес и Иван Гизбeрт

 

„НЕВЕНА И НОЩТА” с Георги Тошев

Мултимедийна експозиция (фотоизложба и филмова прожекция) с участието на Мичо Димитров – цигулка, концерт майстор на големия филхармоничен оркестър на Холандското радио

28 май - Културен център „Тракарт” - Археологически подлез - 19.00 ч.

Мултимедийната експозиция представя авторския филм на журналиста Георги Тошев, който включва автентични и неизвестни моменти от живота и творчеството на голямата българска театрална и филмова актриса Невена Коканова. За първи път пред пловдивчани ще бъде показана фотоизложба на неизвестни снимки от нейни знакови театрални и кино роли. Специален гост на вечерта ще бъде известния български цигулар Мичо Димитров.

 

 

 

„Карбовски срещу Карбовски: или за генезиса на на гневната любов”

Автора представя пиесата си „ AМЕРИКАНСКА СВИНЯ” с участието на актьора Стефан Попов

30 май - Клуб Фабрик - 19 ч.

Гневен, раним, чувствителен, арогантен, циничен – Мартин Карбовски е такъв какъвто е живота днес. Той знае всичко, което знаят и останалите, той вижда всичко, което виждат останалите, разликата между останалите и него е, че той не мълчи, а говори талантливо, съди безкомпромисно и обича с неговата си гневна, на моменти груба, но дълбока човешка любов. Пиесата е основана на вътрешния на диалог между един мъж и една жена и бележи историята, възхода и крушението на една любов в девалвиралия и арогантен свят на 21 век.

 

 

 

Специални гости на фестивала

Театър „А.Н.Островски”, Русия

„КАМЕНЕН ГОСТ”

18 юни - КАМЕРНА СЦЕНА ДТ Пловдив - 19.00 ч.

Един оригинален съвременен прочит на пиесата ”Каменен гост” на Пушкин от режисьорката Олеся Невмержитская oт известната трупа на театър „Н.А.Островски”- Москва.

Постановката е реализирана като съвместен проект с МФКТ ”Черната кутия” и ще има своята премиера на българска сцена на 18 юни в Пловдив, и броени дни по-късно и в Москва.

В рамките на гостуването си в Пловдив творческият екип съвместно с Пловдивския Университет ”Паисий Хилендарски“ ще проведе два уъркшопа върху темите: “Техники на дишането” и “ Техника на сценичната реч” с инструктор -режисьорката Олга Василева.

Режисьор: Олеся Невмержитская

Продуцент: Олег Кленин

Участват: Татяна Белкавец, Анна Тевразикова, Дениз Кумоткин, Андрей Сухов, Михаил Шилов