МФKТ "ЧЕРНАТА КУТИЯ" 2010

Четвъртото издание на МФКТ " Черната Кутия" се проведе от 22 до 30 Юни и посрещнa творци от България, Германия, Гърция, Колумбия, Израел, Иран, Русия и Швейцария.

 

Официално откриване:

The Room Theater, Израел

Кървене

Сцена: Държавен куклен театър - Пловдив

Постановката се осъществява с изключителното съдействие посолството на Израел в България

Кървене е разтърсваща сюрреалистична фантазия, която разказва историята на семейство, опитващо се да преодолее смъртта на своя син и проследява душевния път на героите през отчаянието, скръбта, разрухата и възкръсването.

Спектакълът е представен като невербален физически театър и използва широк аспект от сценични средства като танц, буто, пластични изкуства и визуален театър.

Участвал е на редица престижни фестивали, между които Israel Festival - 2006, Clipa Theater Decade Festival, Acco Festival - 2007, Schauspielhaus Graz - 2008. За изключителните си качества спектакълът е отличен с Награда на American-Israel Culture Foundation.

Режисьор: Ярон Кербел

Участват: Мая Гаснер, Дорон Хениа, Лео Гюрович, Ярон Кербел

Музика: Ювал Меснер

Сценография: Тофик Болу

Осветителна техника: Дима Ерашкин

Асистент режисъор: Шломит Йосеф

Артистичен консултант: Амир Ориан - The Room Theater

 

 

 

Театър-лаборатория "@лма @лтер", България

Невъзможната Ти, Невъзможната Аз

Сцена: Държавен куклен театър - Пловдив

Две момичета провокират, симулирайки бременност. Това им дава свободата да бъдат това, което не са. Да действат от името на някой друг. Да правят всичко онова, което са искали, но не са могли. Да разсъблекат своя живот до край, до неговата невъзможна голота. И да го видят, за първи път, такъв, какъвто е - "невъзможен". И сега на къде: "Бихме били луди ако продължаваме да искаме да родим. Но ако не родим значи сме нормални. А щом сме нормални, трябва да искаме да родим." И за да защитят своята "невъзможност" правят това - Раждат. Какво? - Зайчета, две зайчета: бяло и черно. Като живота им. Оставят зайците и напускат сцената - оставяйки проблемите и дилемата на нас, зрителите... Защото никой не може да решава нашия собствен живот вместо нас.

Режисьор: Николай Георгиев

Текст: Милош Зяпков

Участват: Зорница Антонова и Петя Йосифова

 

Съвместен проект на куклените театри в Пловдив, Стара Загора и Бургас

Едип. Празникът на ослепяването

Семеен трагифарс по митовете за Eдип и трагедията на Софокъл Едип цар"

Сцена: Държавен куклен театър - Пловдив

Едип. Празникът на ослепяването е театрален мегаспектакъл и най-високо бюджетната куклена театрална продукция на България, която съчетава в едно впечатляваща сценография, 3-метрови оригинални кукли, шеметна игра на 17-те актьори, и разбира се, всичко това е вдъхновено от изключителните новаторски решения на известния руски режисъор Руслан Кудашов.

Режисьор: Руслан Кудашов

Сценография и кукли: Андрей Запорожски

Музика: Владимир Бичковски

Участват: Румен Караманов, Соня Ботева, Стоян Ангелов, Неделина Роселинова, Таня Етимова, Ана Дюлгерова, Татяна Андреева, Росен Русев, Живко Джуранов, Ивайло Енев, Елица Стоянова, Делян Кьосев, Димитър Николов, Мария Атанасова, Александра Илиева, Станислав Матев, Наталия Василева.

 

 

 

Zig Zag Theatre Company, България

Шинел от Н. В. Гогол

Моноспектакъл на Мартин Каров

Сцена: Държавен куклен театър - Пловдив

Всеки нов прочит на класиката е предизвикателство. А когато прочитът е на Гоголевия Шинел", предизвикателството става двойно. Шинел" е една ярка, запомняща се постановка на тандем от известни творци.

Режисьорът Иван Ковачев е създател на Zig Zag Theatre Company. Дълги години живее и работи във Вашингтон. Носител е на награда от Hometown Festival - Хюстън, Тексас за Вишнева градина" от А. П. Чехов и трикратно e номиниран за наградата на One Act Festival - Silver Spring.

Актьорът Мартин Каров от Държавния сатиричен театър Алеко Константинов" - София, има номинация за наградата на САБ Икар" зa актьорски дебют - 2006 (в постановката Вампир" от Антон Страшимиров, режисьор Василена Радева).

 

 

 

Московски драматичен театър "Н. А. Островски", Русия

Сцени от семейния живот

Постановката е основана на три къси разказа от А. П. Чехов

Сцена: Държавен куклен театър - Пловдив

Московският драматичен театър "Н. А. Островски" е сред водещите в Русия, а спектакълът е специално посветен на 150-годишнината от рождението на Антон Павлович Чехов.

За литературна основа на пиесата са използвани три негови разказа - Дълъг език", Хористка" и Без настроение". Постановката е решена в жанра на прочутия руски литературен театър, познат от творчеството на Петър Фоменко и Сергей Зеновач.

Чрез магичния свят на Чехов режисьорката Олга Василиева акцентира върху различни болезнени страни от семейния живот като изневяра, обида, предателство и ревност.

Наталия Михайлова споделя впечатления от ваканцията си в Ялта със своя съпруг: прекрасна природа, малък спор с приятел, любовна афера... Не е ли прекалено много за споделяне?

Николай Колпаков се влюбва в хористката Паша и не е в състояние да скрие това от бдителните очи на своята съпруга.

Семьон Прашкин е притеснен от загубата си на карти, търси някакво средство за успокоение, някакъв начин да пречисти съзнанието си, някого да обвини...

Режисьор: Олга Василиева

Музика: Заир Фашрадов

Участват: Татяна Белковетц, Ирина Карпова и Василий Шмаков.

 

 

 

βλακlist International Theater Group, Гърция - Колумбия

Театър от куфара

Сцена: Държавен куклен театър - Пловдив

Костас, Марио, Александра и Другите"... имат общо начало, един куфар. Всички се срещат, когато Марио решава да обиколи света, но открива, че целият свят се крие в очите на едно момиче - Александра, която живее в Атина. И неговото пътуване спира именно там.

Театър от куфара е вдъхновен от клоунадата, фарса и физическия театър (Philippe Gaullier, Complicite, Jacques Lecoq), както и различни методи на театралните импровизации.

Спектакалът е представян на Going Youth Festival 09 - Tehnopolis (Athens, September 2009), Devised Theatre Festival 09, Theater of Neos Kosmos, Athens, BoB Theatre Festival 10 иTheater Chora, Athens

Режисьор: Маргарита Амарантиди

Драматург: Федерико Нието - Ел Гази

Участват: Кристина Дендрину, Савас Ковлакас и Федерико Нието - Ел Гази

Хореограф: Джесика Хену

Музика: Лаертис Малкоцис

 

 

 

Schauspiel Frankfurt, Германия

Момичето с деветте перуки

по автобиографията на Софи ван дер Стап

Постановката се осъществява с изключителното съдействие на Гьоте институт - България

Сцена: Държавен куклен театър - Пловдив

Пиеса, представяща един от водещите световни театри. А самият факт, че Момичето с деветте перуки" е родена на сцената на съвременния театрален авангард на Германия - Шаушпил Франкфурт", е повече от предизвикателство за българския зрител.

Млада жена е болна от рак на която остават едва няколко месеца. Животът й виси на косъм и тя се бори за него с хумор, непримиримост и надежда.

Режисьор: Мина Салепур

Продуцент и драматург: Марсел Луксингер

Участва: Юлия Пеннер

Сценография и костюми: Ана Дишков

Музика: Арним Стрек

Мина Салепур е млада режисьорка, родена в Иран, но е отраснала, живее и твори в Германия.

Марсел Луксингер е автор, драматург и режисьор от Швейцария, чиито пиеси са играни в редица известни театри в Германия като: Schauspiel Frankfurt, Schaubhne Berlin, Staatstheater Stuttgart, Schauspielhaus Hamburg. В момента работи като сценарист в Theater Basel и Schauspielhaus Bochum.