Вельо Горанов – специален гост на третото издание на фестивала.

Известният български мим е една от емблематичните фигури на безмълвното изкуство в Европа редом с Марсо, Фиалка и Томашевски. Основател е на студио "Пантомима" и театър "Движение".

 

 

 

 

 

"ДУМИТЕ НА ТИШИНАТА"

Пантомима, Моноспектакъл

Лоран Декол, Франция

25.06.2009, 21:30

Къща Хиндлиян, Старинен Пловдив

С партньорството на Алианс Франсез - Пловдив

За първи път от години насам в България гостува ученик на легендата Марсел Марсо. Френският мим Лоран Декол е преподавател в театралното училище по пантомима " Марсел Марсо " в Париж. Постановката " Думите на тишината " развива с езика на жестомимичния театър 12 теми от екзистенциалния свят на човека – любовта, смъртта, живота, творчеството...

 

 

 

Workshop: La Technique Marcel Marceau et La Technique Etienne Decroux

с Лоран Декол, Франция

26.06.2009, 19:30

Културен център "Тракарт", Археологически подлез

Уъркшопът представя уникалните театралните техники на двамата известни мима.

 

 

 

"ЛИНИЯТА"

Пантомима, Моноспектакъл

Тарик Маркович, Босна и Херцеговина

26.06.2009, 21:30

Къща Хиндлиян, Старинен Пловдив

"Аз не водя диалог със зрителя, аз включвам публиката в играта. На вечния въпрос " защо " – зрителят дълбоко вътре в психологическата си същност, търси своето " ето защо "! Това са думите на Тарик Маркович – автор и актьор на този забележителен пантомимен спектакъл, получил ред международни отличия и признание. Спектакълът идва в България след успешни турнета в Словения, Хърватия, Сърбия, Унгария, Полша, Обединените Арабски емирства и др. Тарик Маркович играе в театър Тузла и Национален театър " Зеница ".

 

 

 

"ВИЖ ОГЛЕДАЛАТА"

27.06.2009, 21:30

Къща Хиндлиян, Старинен Пловдив

Моноспектакъл

Нилсон Муниц, Бразилия

Непознат, различен от нашите традиционни представи театър. Синтез между пластичното движение, песента, темпераментната чувствителност на една екзотична и далечна култура и същевременно театрален прочит на общите глобални човешки проблеми – огледалния свят, в който живеят истинските ни чувства, страсти и мисли.

 

 

 

"УСМИВКАТА"

28.06.2009, 21:30

Къща Хиндлиян, Старинен Пловдив

Моноспектакъл, Театър Кабаре

Маня Пападимитриу, Гърция

Гръцки темперамент и чаровен привкус на мюзикъла "Кабаре" – това е " Усмивката " на известната гръцка театрална и филмова актриса Маня Пападимитриу и пианиста Диониси Молухо. Пападимитриу е носителка на наградата Котопули за главна женска роля в " Гала " от В. Кациконури (режисьор Н. Масторакис, 2005 ) и наградата за главна женска роля за участието й във филма " Ще съжаляваш " на режисьорката К. Евангелаку ( 2001 ).

 

 

 

"ПИЛИГРИМ ИЛИ ЙОНА"

29.06.2009, 21:30

Къща Хиндлиян, Старинен Пловдив

Моноспектакъл

Елиан Валаджи, Израел

С изключителното съдействие на Израелското посолство в България и на Продуцентска къща "Ана Цветкова - Ню Йорк"

Завладяващ моноспектакъл по древния мит за Йона. Модерен прочит и синтез на сценични изкуства, граничещ с естетиката на експеримента. Авторът и изпълнителят Елиян Валежи е едно от най-нашумелите млади имена в съвременния израелски театър. Актьор в Националния театър „ аБима “, Тел Авив. Участвал е в международни фестивали в Германия, Австрия, Испания, Италия, Англия, Южна Корея. Автор е и на спектаклите " Oркестър ", " Дървото ", " Лица " и др.